Védőnői szolgálat

A védőnői szolgálat bemutatása:

Európa szerte Magyarország az egyetlen hely, ahol egy jól szervezett rendszer (a védőnői szolgálat) áll a családok rendelkezésére, ezért is kapta meg a Magyar Örökség Díját.

A védőnő az egészségügy sajátos határterületén, önállóan, a különböző társszakmák képviselőivel együttműködve látja el a törvények, módszertani útmutatók és szakmai irányítás által meghatározott feladatait. A védőnő az alapellátás részeként a területen, különböző szintű oktatási intézményekben a prevenció terén tevékenykedik, de részt vesz a szociális alapellátásban, a gyermekvédelemben.

A védőnői szolgálat célja a családok egészségének a megőrzése, egészségromlásuk megelőzése. A védőnő a gondozási tevékenységét a nővédelem, a várandós és gyermekágyas anya, a 0-16 éves korú gyermekek körében végzi.

Nővédelem:
Minden évben az egészségügyi hét keretein belül rákszűrést szervezünk. Ide minden nőt várunk, aki tenni akar valamit az egészségéért! Fogadóórán pozitív és negatív családtervezéssel is foglalkozunk. A gyermeket tervező pároknak életviteli tanácsokkal  segítenünk, hogy egészséges baba születhessen. Telefonon időpontot tudunk egyeztetni, ha nem jó a fogadóóra ideje!

A várandós anyák gondozása:
A már várandós édesanyát kb. a 10. héten vesszük  gondozásba – mielőtt ultrahang vizsgálatra menne a 12. héten. A gondozás során havonta egyszer tanácsadásra hívjuk , ahol súlymérés, vizeletvizsgálat, vérnyomásmérés történik, a 28. héttől magzati szívhangot is hallgatunk. A leleteket dokumentáljuk és megbeszéljük, szükség esetén a háziorvossal konzultálunk. Szaktanácsadásra Szegedre kell bejárni a várandóság alatt kb. 5 alkalommal, ahol a vérvételi beutalókat, az igazolásokat (magzati adókedvezmény, anyasági támogatás) adják ki. Az utolsó hónapban heti 1 alkalommal a  CTG vizsgálat is itt történik.
Családlátogatás alkalmával segítjük a várandós anyát, hogy az újszülött egészségesen születhessen meg és felkészítjük a családot az újszülött fogadására.

A csecsemő- és a kisgyermek gondozása:
A gyermekágyas, szoptató anyákat a szülészeti intézetből történő távozást követően 48 órán belül meglátogatjuk. Nagyon fontos az anyatejes táplálás, mivel az anyatej olyan egyedülálló, csodálatos táplálék, mely a csecsemő változó igényeihez alkalmazkodik. Elősegíti az ideális fejlődést, növekedést, megalapozza a későbbi jó életminőséget, valamint az anya-gyermek kapcsolat elmélyítését. A szoptatás csodája soha nem tér vissza az anya és gyermeke életébe, ezért is javasoljuk a tartós szoptatást.
A hozzátáplálás megkezdését a 4. hónaptól kezdjük. Először gyümölcsöt (alma, őszibarack), majd zöldségeket (burgonya, sárgarépa, sütőtök, cékla, saláta, spenót, tök, cukkini) adunk fokozatosan bevezetve. 5-6 hónaposan feltétekkel gazdagítjuk a főzelékeket (csirkehús, csirkemáj, pulykahús) és egy kis olajat is teszünk bele.
Tej és tejtermékek adását 10 hónapos kor előtt semmiképpen sem javasoljuk az allergia kockázata miatt. Táplálással kapcsolatos tanácsokat itt is olvashatsz:

•    http://www.lll.hu/szoptatos_fuzet2011
•    http:/www.miluklub.hu/nutricheq

Nagyon fontos a jó minőségű ivóvíz, ezért a csecsemő ételeit mindig ellenőrzött vízből készítsük el. 0-2 éves korig a gyermek fúrt kút vizét nem fogyaszthatja a víz nitrit tartalma miatt. Arzénmentes ivóvizet lehet vinni bármelyik közkifolyóból.

0-6 éves korú gyermek esetében családlátogatás és tanácsadás során segítjük a harmonikus szülő-gyermek kapcsolat kialakulását, az egészséges életmód és az egészséges táplálkozás elsajátítását, a gyermeknevelést és szocializációt. Tanácsadáson nyomon követjük a gyermek testi fejlődését (súly- magasságmérés), amit státuszvizsgálatok során a pszichés, motoros, mentális, szociális fejlődés, a hallás , látás és mozgásszervi vizsgálattal is kiegészítünk , ezért nagyon fontosak ezek a vizsgálatok.
Csecsemőkorban 1,2,3,4,6,9,12,15,18, 24 hónaposan van státuszvizsgálat, utána minden születési évforduló alkalmával 2, 3, 4, 5, 6 évesen vizsgáljuk a gyermekeket. Az 1, 3, 6 éves státuszvizsgálatkor kötelező szemészeti szűrővizsgálaton is részt vesznek a gyermekek, amit egy évesen csak gyermekszemész szakorvos végezhet, 3 és 6 évesen a védőnő döntésétől függően kell gyermekszemészetre vinni.
A védőoltásokat az orvossal tartott tanácsadáson kapják meg a gyermekek.

Kötelező védőoltások:
         BCG                               0-4. hét szülészeti intézményben
         DTPa+IPV+Hib          2. hónap
         DTPa+IPV+Hib          3.    „
         DTPa+IPV+Hib          4.    „
         MMR                             15.   „
         DTPa+IPV+Hib          18.   „
         DTPa+IPV                    6.   év
Önkéntes ingyenes védőoltás:
Rotavírus és Meningococcus fertőzések elleni védőoltás, ezt a 2 hónapos tanácsadáson megbeszéljük.

Iskolaegészségügy:
A védőnő fontos feladata 6-16 éves korban a gyermek fejlődését veszélyeztető tényezők időben történő észlelése. Az általános iskola páros osztályaiban (2., 4., 6., 8. osztály). Testsúly-, magasság-, vérnyomásmérést, szín- és éleslátás vizsgálatot, mozgásszervi szűrést végzünk. A kiszűrt eseteket az iskolaorvoshoz irányítjuk. Kérjük a szülőket, hogy az orvostól kapott leleteket hozzák vissza a tanácsadóba, mivel dokumentálni kell azt az iskolaegészségügyi törzslapon!
Tisztasági és tetvességi szűrővizsgálatot szeptember, január és április hónapban kell végezni, de szükség esetén megvizsgáljuk a gyermekeket, ha jelzi a szülő vagy a nevelő, hogy fertőzött gyermek jár a közösségbe.

Iskolai kampányoltások:
             MMR revakcináció                    6. évfolyam
             dTap                                              6.      „
             Hepatitis B I-II.                           7.      „


Gyermekvédelem:
Szorosan együttműködünk a családvédelmi és gyermekjóléti szolgálattal, valamint a gyámhivatallal. Szükség esetén jelzést teszünk védelembe vételre. Esetmegbeszéléseken, közös családlátogatással próbálunk segíteni a rászoruló családoknak a gyermekek nevelésében.

A területi védőnő faladata igen sokrétű, tulajdonképpen az egész családot gondozzuk. Ez egy hivatás, amit csak szívvel-lélekkel lehet végezni. Remélem bizalommal fordulnak hozzánk az emberek, és mi próbálunk a legjobb tudásunk szerint segíteni.

„Ha elölről kezdhetném a gyermekem nevelését, fenyegetés helyett festegetésre használnám a kezemet. Példálózás helyett példát mutatnék. Nem siettetném a gyereket, hanem hozzá sietnék. Nem a nagyokost játszanám, hanem okosat játszanék. Komolykodás helyett komolyan venném a vidámságot. Kirándulnék, sárkányt eregetnék, réten kószálnék, bámulnám a csillagokat. A civakodás helyett a babusgatásra összpontosítanék. Előbb az önbizalmát építeném, azután a házamat. Kevesebbet beszélnék a hatalom szeretetéről, és többet a szeretet hatalmáról.” (Diane Loomans)

I. körzet
Védőnői fogadóóra:    
Hétfő:        8-9 óráig
Kedd:        8-9 óráig

Önálló védőnői tanácsadás:
– Csecsemő:    Szerda:    8-10 óráig
– Várandós:    Csütörtök:    8-10 óráig

Iskolaegészségügyi munka:    
Péntek:    8-11 óráig

Körzet: Kölcsey F.u., Wesselényi u., Székely u., Erdélyi u., Fehérvári u., Fogarasi u., Radnai u., Bem J. u. , Petőfi S. u., Arany J. u., Jókai u., Makarenkó u., Szent Margit u., Rúzsai u., Kis u., Napos u., Vásártér u., Víztorony u., Petőfi dűlő , Árpád dűlő, Rózsa dűlő.

Védőnő: Kiss Ilona
Telefon: +36 30 5062683
E-mail: 04@szte.hu

II. körzet
Védőnői fogadóóra:
Szerda:    8-9 óráig

Önálló védőnői tanácsadás:
– Várandós:    Hétfő:        8-10 óráig
– Csecsemő:    Hétfő        10-12 óráig

Iskolaegészsségügyi munka:
Péntek        8-11 óráig

Körzet: Huszár u., Dózsa György u., Erkel Ferenc u., Móra Ferenc u., Olajos u., Széchenyi u., Kossuth dűlő

Védőnő: Lajkóné Lovai Éva
Telefon: +36 30 5062683
E-mail: vedono2@ulles.hu