Rossz közérzet és fáradtság

Orvosi név:
Rossz közérzet és fáradtság
BNO kód:
R53
A betegség lényege:
Gyakran előfordul betegeknél, hogy fáradtak és rossz a közérzetük. A fáradtság kialakulásában szerepet játszhat a szervezet betegség idején való fokozottabb igénybevétele, a táplálkozás és az energiaháztartás zavara, valamint egyéb tényezők. A rossz közérzetet az idegrendszerben az oda érkező ingerek összessége alakítja ki.
A betegség oka:
A fáradtságot kiválthatja a szervezet energiafelhasználásának a fokozódása, a csökkent energia-bevitel és a kóros energiafelhasználás. Egyes esetekben a szervezetben felszaporodó méreganyagok vagy a szervezet ionháztartásának a zavara váltja ki a fáradtságot. A rossz közérzet kialakulásában közrejátszik a betegség során a szervezet külső és a belső összhangjának felborulása. A beteg nem tudja elvégezni a napi munkáját, fájdalom és gyengeség gyötri.
A betegség tünetei:
A betegség súlyosságától és fennállásától függően különböző fokú fáradtság jelentkezhet. Enyhébb fáradtság esetén a beteg csak a nagyobb megterhelésnek nem tud eleget tenni, súlyosabb fáradtság a beteget ágyhoz köti, ahonnan még az alapvető szükségletek elvégzéséhez sem tud felkelni. A rossz közérzetű betegnél nem jelentkezik kifejezett fájdalom vagy testi panasz, de érzi azt, hogy a szervezetben nincs valami rendjén.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele mellett betegvizsgálatot végez. Szükség lehet vérvizsgálat elvégzésére.
A betegség várható kezelése:
A panaszokat az alapbetegség megszüntetésével, pihenéssel, egészséges, vitamindús étrend fogyasztásával lehet orvosolni.
Javaslatok:
A betegséggel együtt jár a fáradtság a legtöbb esetben. Ha a panasz akadályozza a mindennapi munka elvégzését, ajánlott ágyban kipihenni a betegség okozta fokozott megterhelést.
A betegség várható lefolyása:
A kórjóslat a fájdalom hátterében álló betegség jellegétől függ.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Vérvétel

Forrás: med-courier.com