Láz

Orvosi név:
Febris
BNO kód:
R50, R5600
A betegség lényege:
Az egészséges testhőmérséklet a hónaljban mérve 36-37 (C között van. A test hőháztartását a hőtermelés és a hőleadás egyensúlya határozza meg. Abban az esetben, ha ez a szabályozás zavart szenved és a testhőmérséklet 37,5(C fölé emelkedik, lázas állapot jön létre.
A betegség oka:
A láz kialakulását leggyakrabban fertőzések váltják ki. Leggyakoribbak a légúti fertőzések. A torokgyulladás és a tüdőgyulladás szinte mindig lázzal jár. Magas testhőmérsékletet okozhatnak anyagcsere és hormonális betegségek, pl. a pajzsmirigy hormon fokozott termelése. Főként gyermekeknél a szomjazás, illetve a rendkívül magas környezeti hőmérséklet is kiválthat lázat.
A betegség tünetei:
A beteg testhőmérséklete meghaladja a 37,5 (C. A láz kialakulását reszketés, hidegrázás kísérheti. Hosszantartó láz esetén a beteg szervezete kifárad, a beteg legyengül. A láz miatt fokozódik a folyadékleadás; ha az elvesztett folyadékot nem pótolják, kiszáradás léphet fel. A beteg étvágytalan. Tartósan magas láz esetén 39 (C fölött) az idegrendszer működése is károsodhat. A beteg zavarttá válhat, félrebeszélhet, elveszítheti az eszméletét. Arra hajlamos egyéneknél (kisgyermekeknél) görcsorhamok lépnek fel már alacsonyabb láz esetén is.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett a kiváltó okot keresi.
A betegség várható kezelése:
A magas, 39 C feletti testhőmérséklet esetén kell csak a lázat csillapítani. A lázcsillapítás történhet lázcsillapító gyógyszerekkel és/vagy hűtőfürdővel: azt, hogy melyiket kell előnyben részesíteni, a beteg kora, állapota alapján az orvos határozza meg. Fertőzéses betegségekben kórokozó ellenes szerekkel kell a fertőzést megszüntetni. Anyagcsere és hormonális rendellenességekben a betegség jellege szerint kell a beteget kezelni.
Javaslatok:
A 39 C alatti testhőmérsékletet nem feltétlenül kell csökkenteni: a láz tulajdonképpen védekező reakció, ami segíti a szervezet védekező képességét. A lázgörcsökre hajlamos gyermekeknél azonban mindenképpen kell csökkenteni már az ennél alacsonyabb lázat is. A magas lázat kisgyermekeknél inkább hűtőfürdővel vagy hideg vizes borogatással kell csökkenteni, mint gyógyszerekkel. Ügyelni kell arra, hogy a fokozott folyadékvesztés mellett a beteg ne száradjon ki, ezért igyon minél több folyadékot. A fertőző betegségek megelőzésére a beteg szedjen vitaminokat.
A betegség várható lefolyása:
A láz jól csillapítható gyógyszeresen és borogatással. Elhúzódó láz esetén a beteg szervezete legyengülhet és a betegsége súlyosbodhat.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Gégevizsgálat
Kórokozók kimutatása és tenyésztése
Rtg (Röntgen vizsgálat)
Vérvétel

Forrás: med-courier.com