Betegellátás folyamata

TARTALOM:
 

  1. Bejelentkezés a praxisba
  2. Orvosi rendelés
  3. Nővér rendelés
  4. Egészséges rendelés
  5. Otthoni betegellátás

 

1.      BEJELENTKEZÉS A PRAXISBA
 

A páciensek bejelentkezése a praxisba kétféle okból történhet:

  1. A páciens lakóhelye, vagy tartózkodási helye a praxis ellátási területén van (ebben az esetben a háziorvos nem utasíthatja el). Ezek a következők: Dorozsmai utca, Vásártér utca, Piac utca, Ady Endre utca, József Attila utca, Huszár utca, Székely utca, Wesselényi utca, Kölcsey utca, Dózsa györg yutca, Móra Ferenc utca, Erkel Ferenc utca, Olajos utca, Kossuth dűlő teljes egészében, Árpád dűlő 71-től végig, Petőfi dűlő a Szeged-Kiskunhalasi közúttól déli irányba, (pincegazdaság felé) eső területe.
     
  2. A páciens a praxis ellátási területén kívül lakik, de kéri felvételét a praxisba (ebben az esetben a háziorvos visszautasíthatja a praxisba történő felvételt).

 

Amennyiben egy páciens a praxisba be szeretne jelentkezni, ezt előtte kérjük, egyeztesse a praxis vezetőjével. Ha megállapodás történt a felvételről, akkor kiállítunk egy nyomtatványt, amelyben vállaljuk a beteg további ellátását. A befogadási nyilatkozattal egyidejűleg átadunk a páciens számára egy, a személyes és betegség adatait felmérő kérdőívet, amely alább le is tölthető. Kérjük a leendő pácienseket, hogy vagy ekkor személyesen, vagy telefonon: +36 62 282052, vagy interneten egyeztessen időpontot bejelentkező státus vizsgálatra orvosi rendelésünkbe, amelyre hozza el a kitöltött kérdőívet és az eddigi szakorvosi leleteket, zárójelentéseket. Itt az ápoló felveszi a pácienst a számítógépes adatbázisba, rögzíti az anamnézist, az aktuális betegségeket, illetve a hozott és kitöltött kérdőív, mérések és az orvosi vizsgálat alapján meghatározza az alapstátuszt. A praxisba való felvételkor a páciensek számára igyekszünk válaszolni a felmerülő kérdésekre.

Ezen hivatalos úttól abban az esetben lehet csak eltérni, ha a páciens akut betegség miatt keresi fel a praxist és ellátása a praxisba való bejelentkeztetéssel oldható meg a legegyszerűbben. Ebben az esetben is tájékoztatjuk az előző háziorvos kollégát az átkérésről.

Az előző háziorvos kolléga a kikérés alapján kiállítja a beteg törzskarton másolatát, kijelenti a praxisából és ezt a törzskarton másolatot megküldi számunkra. Hangsúlyozzuk, hogy a korábban keletkezett (az előző kolléga által készített), betegdokumentáció átadása NEM indokolt. Az, az Ő tulajdona. A páciens saját kérésére betekinthet a dokumentációba, de csak saját költségére kérhet belőle másolatot. Ez az orvosnak nem kötelessége.

Vissza

 

2.      ORVOSI RENDELÉS

 

Praxisunkban előzetes időpontra történő bejelentkezéssel: orvosi rendelés, illetve a megadott rendelési időben érkezési sorrendben részesülhet ellátásban. Természetesen soron kívüli ellátásra kerülnek a rosszul levő, sürgősségi ellátást igénylő betegek. Az orvosi rendelés menetét nem szakítjuk meg a sürgősségi ellátás kivételével semmilyen okból, ezért kérjük az orvossal tervezett beszélgetéseket e-mail formájában vagy telefonon, rendelési időn kívülre időzíteni!

Szeretnénk tájékoztatni, hogy a praxis jelenlegi létszáma közel 2000 fő. Minden igyekezetünk ellenére a létszám és a minél alaposabb ellátásra való törekvés, időnként az oktatás, hosszabb várakozási időt eredményezhet. Amennyiben az otthonában levő betegnek van sürgős ellátásra szüksége, az tovább növelheti a várakozási időt. Emiatt kérjük megértését!

Vissza

 

3.      NŐVÉR RENDELÉS

 

Ádám Mihályné Marika és Varga Mihályné Márti tevékenységét kompetenciájának megfelelően önállóan, orvosi utasításra, vagy az orvossal közösen látja el. Feladata a páciensek praxisba való bejelentkezésekor az ugynevezett alapstátusz felvétele. Ő végzi, szervezi az életkorhoz kötött és népegészségügyi szempontból indokolt szűrővizsgálatokat, illetve a krónikus betegek gondozásának ápolói feladatait látja el. Például a cukorbetegek időszakos szemészeti, neurológiai, vagy laborvizsgálatra irányítása, Urbánné Makra Krisztina segítségével ezek szervezése: időpont egyeztetés, betegszállítás, útiköltség utalvány kiállítása. Mammográfiára, méhnyakrák szűrésre, urológiai vizsgálatra irányítja a pácienseket, stb. A rendelési idő alatt az ápolói munka ellátása, orvosi utasításra infúzió, intravénás és intramuscularis injekció beadása. A nővérrendelésre is kérjük bejelentkezni az alábbi helyen internetes oldalunkon: nővérrendelés. A rendelés ideje alatt személyesen hétfőtől péntekig 7:30-tól 11-30-ig, vagy telefonon, a +36 62 282052-es számon. Ha adminisztrációs gondja van, pl. egy leletet, zárójelentést szeretne leadni, vagy valamilyen dokumentumot tőlünk szeretne elkérni ide kérjen időpontot. Amennyiben egy páciensünk gyógyszerszedése jól beállított, és a háziorvos hosszabb idő múlva hívta vissza kontroll vizsgálatra, úgy kérheti rendszeresen szedett gyógyszereinek felírását telefonon, vagy e-mailben. Mi elkészítjük a recepteket, amelyeket másnaptól a nővér rendelés során átvehet.

Vissza

 

4.       EGÉSZSÉGES RENDELÉS

 

ISO 9001:2008 szerint tanúsított praxisok közösségébe léptünk 2009-ben, akkor kezdtük el ezt a prevenciós tevékenységet, kedden 13-14 óra között. Ekkor csak előjegyzése alapján jöhetnek a páciensek, olyan kérdésekkel, aminek kifejtésére, megbeszélésére szükség lenne, de a betegrendelésen nincs rá idő. Pl.: családtervezés, szülésre felkészítés, étkezési, nevelési problémák, stb.

Vissza

 

5.      OTTHONI BETEGELLÁTÁS

 

Ezt a feladatot mindkét ápoló, és az orvos végzi a mozgásában korlátozott betegeknél. Az ápoló rendszeresen felkeresi otthonukban a rászoruló pácienseket és a kompetenciájának megfelelően ellenőrzi a páciens állapotát, elvégzi a betegségnek, életkornak megfelelő, a páciens otthonában is elvégezhető gondozási, szűrési feladatokat (vérvétel, EKG, vérnyomás ellenőrzés, gyógyszerelés ellenőrzés), folyamatos gyógyító munkát végez pl. fekély kötözése, fizioterápia. Tájékoztatja az orvost, aki a páciens állapotának megfelelő gyakorisággal szintén felkeresi ellenőrző vizsgálat és a leletek megbeszélése, a további terápia eldöntése céljából.

Vissza